Darbo santykiai, sudaryti darbo sutarties pagrindu, reiškia darbo stabilumą ir daugelio darbuotojų privilegijų suteikimą. Darbdaviai dažnai nusprendžia sudaryti darbo sutartis bandomajam laikotarpiui ir po to tam tikram laikotarpiui, kad pamatytų, ar jie nori užmegzti nuolatinį bendradarbiavimą su darbuotoju. Šiame straipsnyje paaiškinamas skirtumas tarp terminuotos darbo sutarties ir neterminuotos darbo sutarties bei bandomojo laikotarpio, taip pat pateikiami visi būdingi terminuotos darbo sutarties požymiai.

Ar jums reikia CV?

Prisiregistruokite ir naudokite mūsų gyvenimo aprašymo kūrimo priemonę!

Sukurkite CV

Terminuota sutartis – kokios jos savybės?

Darbo sutartis yra labiausiai pageidaujama darbuotojų įdarbinimo forma. Taip yra dėl daugybės privilegijų, saugumo daugeliu lygių ir garantuoto minimalaus darbo užmokesčio. Terminuota darbo sutartis gali būti sudaryta kaip pirmoji sutartis su konkrečiu darbdaviu arba kaip antroji pasibaigus darbo sutarčiai bandomajam laikotarpiui. Tai yra terminuota sutartis, todėl jos turinys turėtų apimti jos trukmę arba nutraukimo datą.

Terminuota ir neterminuota darbo sutartis – patikrinkite skirtumus

Pagrindinis skirtumas tarp neterminuotos darbo sutarties ir terminuotos darbo sutarties yra darbo santykių trukmė:

  • Terminuota darbo sutartis apima jos trukmę arba nutraukimo datą, po kurios ji nutraukiama. Nutraukiant darbo sutartį apibrėžtam laikotarpiui, pasibaigus laikotarpiui, kuriam ji buvo sudaryta, nereikia pareikšti ketinimų
  • Neterminuotoje darbo sutartyje nėra sutarties nutraukimo datos, kuri, viena vertus, suteikia darbuotojui stabilumo jausmą ir, kita vertus, riboja jo laisvę, jei jis norėtų pakeisti savo darbo vietą.

Tačiau bet kokia darbo sutartis gali būti nutraukta.

Terminuota darbo sutartis – darbo sutarties nutraukimas

Darbo sutartis gali būti nutraukta:

  • šalių susitarimu;
  • be įspėjimo (ypatingais atvejais, pvz., atleidus iš darbo drausminę nuobaudą ar šiurkščiai pažeidus darbdavio įsipareigojimus darbuotojui);
  • pasibaigus laikotarpiui, kuriam ji buvo sudaryta (pvz., terminuota darbo sutartis, bandomoji darbo sutartis);
  • su pranešimu.
Terminuota darbo sutartis

Terminuota darbo sutartis – įspėjimo terminas

Įspėjimo apie terminuotą darbo sutartį terminas priklauso nuo darbo pas darbdavį laikotarpio. Darbo sutartį gali nutraukti tiek darbdavys, tiek darbuotojas.

  • Kai dirbote mažiau nei 6 mėnesius – įspėjimo laikotarpis yra 2 savaitės;
  • Kai dirbote ne mažiau kaip 6 mėnesius – įspėjimo laikotarpis yra 1 mėnuo.

Po pranešimo abi šalys gali susitarti dėl išankstinio sutarties nutraukimo, tada jos pasirašo vadinamąjį šalių susitarimą, kuriame nurodoma bendradarbiavimo nutraukimo data ir taisyklės.

Terminuota darbo sutartis – darbuotojų teisės

Darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį, turi teisę į privilegijas, dėl kurių darbo sutartis apibrėžtam ar neterminuotam laikotarpiui arba bandomajam laikotarpiui yra daug naudingesnė, palyginti su įgaliojimo sutartimi. Kaip darbuotojas, jūs turite teisę m.in:

  • kasmetinės atostogos;
  • nedarbingumo atostogų galimybė;
  • nemokama sveikatos priežiūra;
  • darbo užmokestis, kurio suma ne mažesnė už minimalų darbo užmokestį;
  • darbo laiko apsauga.

Darbo sutartis – ką dar turi darbuotojas turi?

Nors terminuotoje darbo sutartyje tai nėra įtraukta į jos turinį, darbuotojas turi daug teisių, kurios išsamiai aprašytos Darbo kodekse:

  • Atostogos pagal pareikalavimą iki 4 dienų, kurios atimamos iš kasmetinių atostogų fondo. Tik ypatingais atvejais (pavyzdžiui, kai darbuotojo nebuvimas daro didelę įtaką darbo vietos veikimui) darbdavys gali atsisakyti jį suteikti.
  • Motinystės atostogos, į kurias kiekvienas darbuotojas turi teisę gimus vaikui (ar net anksčiau), nepriklausomai nuo darbo sutarties rūšies.
  • 1 ar 2 dienų tikslinės atostogos (pvz., tiesioginės kito asmens priežiūros, artimo šeimos nario laidotuvių, vestuvių, vaiko vestuvių atveju).
  • Dvi dienos arba 16 valandų atostogų, kad galėtumėte rūpintis savo vaiku.
  • Kompensacija už viršvalandžius poilsio laiko forma arba piniginės išmokos mokėjimo forma.
  • Įspėjimo terminai, kurie apsaugo ir darbuotoją, ir darbdavį – darbdavys negali atimti iš jūsų darbo per naktį (išskyrus konkrečias situacijas, pvz., drausminį atleidimą iš darbo), o jūs negalite išeiti iš darbo (išskyrus labai ypatingus atvejus, pvz., kai darbas kelia grėsmę jūsų sveikatai).

Terminuota sutartis ir atostogos – kiek laisvo laiko turite teisę?

Bet kokios rūšies darbo sutarties atveju darbuotojas turi teisę į poilsį, kuris apima ne mažiau kaip 35 valandas nepertraukiamo poilsio per savaitę ir ne mažiau kaip 11 valandų nepertraukiamo kasdienio poilsio.

Darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį, turi teisę į atostogas:

  • 20 dienų, jeigu jie dirbo mažiau kaip 10 metų;
  • 26 dienos, jei jis dirbo ne mažiau kaip 10 metų.

Atminkite, kad minėtas darbo laikotarpis, nuo kurio priklauso jūsų atostogų trukmė, taip pat apima atitinkamo dydžio mokymosi laikotarpius.

Terminuota darbo sutartis – įmokų ir mokesčių mokėjimas

Kai tarp darbdavio ir darbuotojo sudaroma terminuota darbo sutartis ar kitokio pobūdžio darbo sutartis, darbdavys už darbuotoją moka įmokas ir mokesčius.

Darbuotojo finansuojamos įmokos, kurias darbdavys moka už darbuotoją:

  • sveikatos draudimo įmoka;
  • sveikatos draudimo įmoka.

Darbuotojo ir darbdavio finansuojamos įmokos, kurias darbdavys moka už darbuotoją:

  • pensijų įmoka;
  • neįgalumo įmoka.

Finansuoja ir apmoka darbdavys:

  • draudimo nuo nelaimingų atsitikimų įmoka;
  • įmoka į Darbo fondą;
  • įmoka į Garantuotų išmokų darbuotojams fondą.

Darbdavys apskaičiuoja, surenka ir sumoka avansinį pajamų mokesčio mokėjimą.

Terminuotos darbo sutarties šablonas

Terminuotos darbo sutartys – papildoma informacija

Kai gausite darbo sutarties formą arba failą, kuriame yra jo turinys, prieš pasirašydami atidžiai jį perskaitykite. Tačiau atminkite, kad visi susitarimai, nesuderinami su Darbo kodeksu, yra negaliojantys.
Tai reiškia, kad jūsų darbdavys negali, pavyzdžiui, nustatyti mažesnio darbo užmokesčio nei „nacionalinis minimalus darbo užmokestis” arba atimti iš jūsų teisės į kompensaciją už viršvalandžius poilsio laiko ar finansinės išmokos forma.
Verta prisiminti, kad terminuotas darbas nėščioms moterims yra mažiau naudingas, palyginti su nuolatiniu darbu.

Terminuota darbo sutartis ir nėštumas

Darbo kodeksas garantuoja ypatingą apsaugą nėščioms moterims. Terminuota darbo sutartis, kuri pasibaigtų po trečio nėštumo mėnesio, automatiškai pratęsiama iki gimdymo dienos. Tačiau ši taisyklė netaikoma terminuotoms darbo sutartims, pasirašytoms siekiant pakeisti kitą darbuotoją.

„Menas. 177 § 3. Darbo sutartis, sudaryta apibrėžtam laikotarpiui arba bandomajam laikotarpiui, ilgesniam nei vienas mėnuo, kuri būtų nutraukta pasibaigus trečiajam laikotarpiui nėštumo mėnesio, pratęsiamas iki gimdymo dienos.
§ 31. 3 straipsnio nuostata netaikoma terminuotai sudarytai darbo sutarčiai siekiant pavaduoti darbuotoją jo atleidimo iš darbo metu”.

Terminuota darbo sutartis ir motinystės bei vaiko priežiūros atostogos

Pagal darbo santykius, įskaitant terminuotas darbo sutartis, dirbantys asmenys turi teisę į motinystės ir vaiko priežiūros atostogas. Terminuotoje darbo sutartyje yra nurodyta pabaigos data arba trukmė, todėl, jei sutartis nutraukiama pasibaigus jos terminui motinystės ar vaiko priežiūros atostogų metu, darbuotojas praranda teisę į šias atostogas.

Terminuota sutartis kiek

Terminuota darbo sutartis ir motinystės pašalpa bei vaiko priežiūros pašalpa

Kai terminuota darbo sutartis nutraukiama gimdymo dieną, darbuotoja nepraranda teisės į motinystės išmoką, jai tereikia pateikti atitinkamą prašymą Socialinio draudimo įstaigai.

Jei terminuota darbo sutartis baigiasi nepasibaigus trečiam nėštumo mėnesiui, darbdavys neprivalo jos pratęsti. Tada moteris gali kreiptis dėl vadinamojo „Kosiniakowe” (t. y. vaiko priežiūros išmoka) per 3 mėnesius nuo gimdymo dienos.

Terminuota darbo sutartis – būtinų elementų šablonas

Darbo kodeksas tiksliai nurodo, kaip turi atrodyti darbo sutartis. Pagal taisykles jis turi būti sudarytas raštu ir apimti:

  1. Pagrindinė informacija:
  • sutarties šalys;
  • darbdavio registruotos buveinės adresas arba darbdavio gyvenamosios vietos adresas, jei tai fizinis asmuo, neturintis registruotos buveinės;
  • sutarties rūšis;
  • sutarties sudarymo data.
  1. Darbo ir darbo užmokesčio sąlygos:
  • atliekamo darbo pobūdis (nurodoma darbuotojo profesija ir jos funkcijos ar veikla, kuri jam bus patikėta);
  • darbo vieta;
  • atlyginimas ir jo sudedamosios dalys (pvz., bazinis atlyginimas ir periodinė premija);
  • darbo laikas (pvz., visą darbo dieną, ne visą darbo dieną ir t. t.);
  • darbo pradžios data;
  • jei tai yra terminuota darbo sutartis: jos trukmė arba nutraukimo data.

Terminuota darbo sutartis, kaip ir bet kuri darbo sutartis, turi būti sudaryta dviem egzemplioriais (darbuotojui ir darbdaviui) ir pasirašyta darbuotojo ir darbdavio ar darbuotojo nurodyto asmens. Žemiau rasite užpildytą terminuotos sutarties šabloną.

Kiek terminuotų darbo sutarčių?

Terminuota darbo sutartis – dokumento šablonas

Užpildytame terminuotos darbo sutarties šablone yra nurodyta jos nutraukimo data. Atminkite, kad darbo santykių nutraukimo data arba jų trukmė yra būdingas terminuotos darbo sutarties bruožas.

Varšuva, 2024 05 16

Įmonė XYZ
Avilys. Horizontalus 123
61-000 Varšuva
REGON-PKD numeris: 123456789

DARBO SUTARTIS

sudarytas 2024-05-16 tarp bendrovės XYZ, atstovaujamos Joannos Nowak, ir Krzysztofo Kowalkiewicziaus, gyvenančio adresu Niepodległości g. 12/6, Varšuvoje, apibrėžtam laikotarpiui nuo 2024-05-16 iki 2024-11-16.

Šalys susitaria dėl šių darbo sutarties sąlygų:

  1. darbo pobūdis: administracinis padėjėjas,
  2. Darbo vieta: įmonės būstinė ul. Pozioma 123 Varšuvoje,
  3. darbo laikas: visą darbo dieną,
  4. darbo užmokestis: bazinis atlyginimas 6,000 6,000 PLN,
  5. Pradžia: 17.05.2024

16.05.2024 Krzysztofas Kowalkiewiczius

16.05.2024 Joanna Nowak

Terminuota sutartis – kiek kartų ji gali būti sudaryta?

Kiekvienas darbuotojas nori saugaus darbo, o didžiausią stabilumą suteikia neterminuota darbo sutartis. Įstatymų leidėjas užtikrino, kad trumpalaikėmis darbo sutartimis nebūtų piktnaudžiaujama, o 2016 m. buvo padaryti reikšmingi Darbo kodekso pakeitimai. Terminuotos darbo sutartys tarp tų pačių darbo santykių šalių gali būti sudaromos ne ilgesniam kaip 33 mėnesių laikotarpiui, o bendras tokių sutarčių skaičius negali viršyti trijų.

Kviečiame perskaityti ir kitus mūsų tekstus:

Nuotrauka CV – kaip ją nufotografuoti, kurią pasirinkti ir kur dėti?
Kaip parašyti motyvacinį laišką ir į ką atkreipti dėmesį?
Profesionali santrauka kaip unikali galimybė sudominti įdarbintoją
Asmeninė informacija CV – viskas, ką reikia žinoti
Perkvalifikavimas ir perkvalifikavimas – kaip efektyviai pakeisti savo karjeros kelią?

Terminuotos darbo sutarties šablonas

Terminuota darbo sutartis – pakaitinė sutartis

Nuo 2016 m. pakaitinės darbo sutarties terminas nebenaudojamas, jis pakeistas terminuota darbo sutartimi, tačiau pavadavimui taikomos šiek tiek kitokios taisyklės. Tuo atveju, kai įdarbinamas kito darbuotojo pateisinamo nebuvimo darbe laikotarpiu, terminuotų darbo sutarčių ribos netaikomos. Tai reiškia, kad prireikus Jūsų darbdavys galės su Jumis pasirašyti daugiau nei 3 terminuotas darbo sutartis ir ilgesniam nei 33 mėnesių laikotarpiui.

Terminuota darbo sutartis – Jūsų klausimai, mūsų atsakymai

Terminuotos sutartys – kiek uždirbsite 2024 m.?

Kiekvienas darbuotojas, dirbantis pagal darbo santykius, kurie apibrėžiami įvairių rūšių sutartyse, įskaitant terminuotą darbo sutartį, turi teisę į minimalų darbo užmokestį. Praktiškai tai reiškia, kad negalite uždirbti mažiau nei jūsų bazinis atlyginimas, bet galite uždirbti daugiau.

Nuo 2024 m. liepos 1 d. minimalus darbo užmokestis yra 4 300 PLN bruto, t. y. 3 261,53 PLN neto („parsinešimas namo”).

Ar priimtina darbo sutartis vieneriems metams?

Kaip rodo pavadinimas, terminuotoje darbo sutartyje yra numatyta jos trukmė arba nutraukimo data, todėl jei darbdavys nusprendžia, kad nori jus įdarbinti metams, jis gali tai padaryti. Darbo sutartis vieneriems metams yra terminuota sutartis, pagal kurią nustatomi darbo santykiai.

Kiek laiko gali trukti terminuota darbo sutartis?

Pagal Darbo kodeksą terminuota darbo sutartis negali būti sudaroma ilgesniam nei 33 mėnesių laikotarpiui. Praėjus šiam laikui, jei sutartis nepasibaigia pasibaigus laikotarpiui, kuriam ji buvo sudaryta, darbdavys privalo su jumis sudaryti neterminuotą darbo sutartį.

Pavyzdys: vienerių metų sutartis su tuo pačiu darbdaviu gali būti sudaryta ne daugiau kaip du kartus, kitą – tik 9 mėnesiams, kad nebūtų viršytas 33 mėnesių laikotarpis.

Kiek terminuotų darbo sutarčių?

Darbas pagal terminuotas sutartis turi savo ribas. Darbuotojas gali būti įdarbintas vieno darbdavio ne daugiau kaip pagal tris terminuotas darbo sutartis, kita turi būti neterminuota darbo sutartis. Tačiau terminuotų darbo sutarčių trukmė negali viršyti 33 mėnesių.
Jei darbdavys su darbuotoju jau yra sudaręs dvi terminuotas darbo sutartis, kita terminuota darbo sutartis, t. y. trečioji, turi būti paskutinė tokio tipo sutartis. Ketvirtoji bus neterminuota darbo sutartis.

Ar jums reikia CV?

Prisiregistruokite ir naudokite mūsų gyvenimo aprašymo kūrimo priemonę!

Sukurkite CV

Ribų išimtys – terminuota darbo sutartis

Nuostatos, kad darbdavys su darbuotoju gali sudaryti ne daugiau kaip tris terminuotas darbo sutartis, o jų bendra trukmė negali viršyti 33 mėnesių, netaikomos keliais atvejais:

  • darbuotojo pavadavimas jo pateisinamo nebuvimo darbe metu;
  • sezoninis ar atsitiktinis darbas;
  • atlikti darbą kadencijos metu;
  • kai darbdavys nurodo objektyvias priežastis, įrodančias, kad šios rūšies sutartis padeda patenkinti faktinį, periodinį ir būtiną poreikį.

Sutartis, sudaryta siekiant pavaduoti darbuotoją jo pateisinamo nebuvimo darbe laikotarpiui, yra terminuota darbo sutartis.

-->